Comunitatea mea

Presofag

28 octombrie 2008: Prea mulţi politicieni homosexuali

„Sunt fumător, deci sunt păcătos în sens biblic, dar oare păcătuiesc mai mult decât homosexualii? Atentez la profundele sensuri biblice subminând credinţa şi afectând instituţia sacră a familiei? Eu cred că nu, dar observ că parlamentarii din Europa sunt indignaţi când drepturile lesbienelor şi ale gayilor par în pericol, dar n-au nici o reacţie când eu şi milioane ca mine sunt izgoniţi dintr-un loc special amenajat pentru „consumul” unei banale ţigări.” (Articol apărut în ziarul Bună ziua Iaşi)

27 octombrie 2008: Băieţi de băieţi

„Încerc să îi explic că nu eu am ales această orientare, că aşa este din naştere, însă intervine şi consiliera. „Nu e din naştere, s-a întâmplat ceva cu tine în copilarie care te-a făcut aşa. Au fost nişte factori care te-au împins”. La început, au fost nişte cursuri, au urmat apoi proiectele lucrate împreună...  Am încercat eu să-i explic consilierei că nu a fost o atracţie fizică la început, „e dezordonat, nespălat şi are părul lung [...].” (Articol apărut în ziarul Opinia veche)

11 septembrie 2008: Scandal la puşcărie

„Dănuţ a fost violat de colegii de celulă pe când avea doar 15 ani. El este o dublă victimă. A sistemului de protecţie practic inexistent din penitenciar dar şi a justiţiei oarbe, din cauza căreia a ajuns aici. După ce a furat iepurele vecinului, Dănuţ a fost propus pentru internare într-un centru de reeducare. [...]

Adolescentul a petrecut şapte luni în secţia provizorie pentru minori din Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Iaşi. În acest timp, el a fost violat de mai multe ori de către doi dintre colegii de cameră.” (Articol apărut în ziarul 7est)

2 iulie 2008: Românii se simt discriminaţi sexual

„Românii cred că discriminarea pe baza orientării sexuale este cel mai frecvent intâlnită formă de discriminare în ţara lor, potrivit unei analize recente, care indică că românii par şi cel mai puţin dispuşi să aibă o persoană cu orientări homosexuale drept lider, vecin sau prieten.” (Articol apărut în ziarul Iaşi Plus)

8 mai 2008: Între toleranţă şi discriminare. Oficial, homosexualilor le merge bine

„Chiar dacă un guvern nu incriminează şi nu pedepseşte toate păcatele, există o diferenţă uriaşă între a nu pedepsi şi a susţine ceva. Sunt trei moduri în care societatea poate trata un comportament: îl poate pedepsi, îl poate tolera sau îl poate încuraja. Cândva, homosexualitatea era pedepsită. Oficial, acum este tolerată. Neoficial, există discriminare. [...]

În România, mulţi nu acceptă homosexualitatea. Faţă de alte ţări, unde chiar există şi legi în acest sens, noi mai avem mult timp de aşteptat. [...] „Trăim într-o ţară în care mentalităţile, în anumite privinţe, au rămas ca pe vremea „ciuruitului”. Şi de asta cred că uneori te poţi simţi marginalizat chiar dacă nu eşti gay, ci doar un om normal. Lumea ne priveşte ca pe nişte lepre, scursuri ale societăţii. Parcă am avea ciumă” [...] Barometrul de opinie realizat de Fundaţia Söros indică un nivel crescut al intoleranţei faţă de comunitatea gay. Astfel, 62% dintre români cred că homosexualitatea ar trebui interzisă prin lege, în vreme ce 61% dintre ei spun că nu doresc să locuiască în vecinătatea unui homosexual. Mai mult, 82% dintre români se declară contra căsătoriei dintre homosexuali.” (Articol apărut în ziarul Ghimpele de Iaşi)

21 aprilie 2008: Planeta gay

„În fiecare lună homosexualii petrec de mama focului într-unul dintre cluburile din Iaşi. În mica lor lume trebuie să intri pe uşa din dos, incognito, ca un adevărat James Bond în acţiune. Asta pentru că mica comunitate gay din Iaşi este încă victima prejudecăţilor. (...) Concursul de striptease, sex sălbatic în toaletă şi prizatul pe nas sunt doar câteva dintre picanteriile «Gay Party» care a avut loc joi seară, în Club Planet.” (Articol apărut în ziarul 7est)

14 aprilie 2008: Piesă de senzaţie pe scena Ateneului Tătăraşi

„Scena este lipsită de un decor de fundal, derularea acţiunii se petrece alert, iar printre actorii profesionişti apar doi copii rromi care locuiesc în zona Ateneului. Cei doi pui de ţigani condimentează întreaga piesă, spectatorul descoperind cu greu hotarul dintre realitate şi ficţiune. Intriga piesei este dată de ancheta pornită de reprezentanţii armatei împotriva scriitorului Frederico Garcia Lorca. Potrivit documentelor, cel mai influent şi popular scriitor spaniol al secolului XX a fost suspectat că a colaborat cu regimul comunist de la Moscova, că l-a simpatizat pe Stalin şi că era homosexual. Asta în condiţiile în care soldaţii care l-au condamnat erau homosexuali. Sunt redate detalii şocante despre puterea bisericii catolice şi despre modul în care preoţii deveneau martori în procesele în care intelectualii erau condamnaţi la muncă sau la moarte pentru că ar fi complotat împotriva statului sau pentru că se ocupau de culturalizarea populaţiei. După chinuri şi înjosiri umilitoare, scriitorul este condamnat la moarte şi împuşcat în zorii unei dimineţi. O scenă de un ridicol dureros este aceea în care Lorca este ţinut cu capul într-o cadă cu apă pentru a susţine pe cine simpatizează şi să recunoască faptul că este homosexual.” (Articol apărut în ziarul Ziua de Iaşi)

5 aprilie 2008: Vitse despre ultima sa premieră

„Am fost considerat evreu, cu toate ca nu sunt. După aceea homosexual, cu toate că nu sunt. Acum sunt anarhist... Nu mă deranjează. Cred că din nou putem să vorbim de intoleranţă şi de lipsă de cultură.” (Articol apărut în Suplimentul de cultură)

7 martie 2008: Test de toleranţă

„Ieşenii sunt toleranţi faţă de homosexualitate, dar apariţia unui cuplu pe stradă este echivalentă cu sosirea circului în oraş. Aceasta ar fi concluzia experimentului pus la cale de 7est, împreună cu doi studenţi de la Teatru. Sergiu şi Ciprian, heterosexuali convinşi, au fost dispuşi ca, pentru câteva ore, să treacă în ochii ieşenilor drept un cuplu de homosexuali care nu-şi ascund orientarea. Cu excepţia câtorva priviri oripilate şi a unor declaraţii ceva mai războinice, martorii scenelor de tandreţe dintre Sergiu şi Ciprian au asistat surprinşi, dar îngăduitori la parada celor doi.” (Articol apărut în ziarul 7est)

22 februarie 2008: Se vinde pe net

„Un tânăr din Iaşi, student în Franţa, donează spermă doritoarelor, contra cost. Băiatul are postate anunţuri atât pe site-urile din România, cât şi pe cele din Franţa. Spune că o face pentru a se întreţine. În plus, precizează din capul locului că este homosexual. Pentru femeile interesate, spune că e vaccinat, testat şi sănătos tun, pe baza analizelor recente.” (Articol apărut în ziarul 7est)

21 ianuarie 2008: Iisus homosexual într-o piesă din teatru

Punerea în scenă a unei piese de teatru în care Iisus primeşte alte atribute decât cele arhicunoscute – încercaţi să vă imaginaţi un Iisus atras de bărbaţi! – ridică critice, mai ales din partea reprezentanţilor Bisericii, dar nu numai... Ne amintim ce s-a întâmplat, în anul 2005, după montarea piesei „Evangheliştii” a Alinei Mungiu-Pippidi, la Ateneul din Tătăraşi, în regia lui Benoit Vitse... No comment! (Articol apărut în Ziarul de Iaşi)