Eşti abstinent sexual?
Ai de gând să fii abstinent tot restul vieţii tale?
Dacă nu, singura cale prin care te poţi feri de infecţiile transmise pe cale sexuală este folosirea prezervativului.
Sifilis, Gonoree, Şancru moale, Infecţii chlamidiene, Tricomoniază, Herpes genital, Vegetaţii veneriene, Hepatită B, Hepatită C, Infecţia cu virusul HIV!
Îţi spun ceva cuvintele acestea? Sunt cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală (ITS).
PSI oferă gratuit prezervative şi lubrifianţi sexuali membrilor comunităţii gay (LGBT) Iaşi. Discută cu Cezar pe Yahoo! Messenger, pe e-mail sau la telefon 0735-700.085 pentru a intra în posesia lor.
Fii isteţ. Foloseşte prezervativul!
Cum îţi poţi da seama că ai o infecţie cu transmitere sexuală?
Câteodată, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale altor boli: stare generală de slăbiciune, dureri musculare, dureri de gât, diaree, vomă, lipsa poftei de mâncare. Dacă ai astfel de simptome şi ai făcut sex neprotejat în ultimele 6 luni ar trebui să mergi la medic şi să menţionezi situaţia cu risc respectivă.
Categoric ar trebui să te pună pe gânduri:
- scurgeri transparente sau purulente, uneori urât mirositoare, din penis / anus / vagin.
- durere sau usturime în timpul urinării
- senzaţia frecventă şi imperioasă de a urina
- dureri, mâncărimi, iritaţii, răni, umflături pe / în jurul organelor genitale sau anus
- durere în timpul contactului sexual
- durere când ai scaun sau imediat după.
Ai unele din aceste simptome dar n-ai timp de medic?
Aştepţi să vezi dacă trec de la sine? Ţi-e lene? Lasă-le netratate, aceste infecţii pot duce la complicaţii: impotenţă, sterilitate, afectarea şi a altor organe decât cele sexuale. Uneori, persoana infectată nu are niciun simptom perioadă îndelungată (luni sau chiar ani), timp în care infecţia se poate agrava. Unele ITS sunt fatale!
Iar data viitoare, foloseşte prezervativul! Ca să nu te complici.
3 motive proaste să faci sex neprotejat:
- Sunt sănătos.
- Şi partenerul meu la fel.
- Multe infecţii cu transmitere sexuală (ITS) nu se văd. Poţi avea o ITS şi să nu ştii. Primele simptome (semne că ai o problemă de sănătate) pot apărea după luni sau chiar ani de zile. În perioada fără simptome infecţia se poate agrava şi poate deveni tot mai greu de tratat. Iar dacă eşti infectat, făcând sex neprotejat, transmiţi infecţia mai departe; chiar şi când nu ai simptome.
Mi-e jenă să propun să folosim prezervativul.
Da? Atunci imaginează-ţi ce jenă îţi va fi să vorbeşti cu medicul şi cu partenerul / partenerii, în cazul în care te trezeşti cu vreo bubiţă sau secreţie suspectă.
Altfel, află că nu eşti singurul căruia îi e jenă; e chiar posibil ca partenerul să-ţi fie recunoscător că deschizi tu subiectul. Poţi să-ţi uşurezi situaţia zicând în trecere, înainte să ajungeţi la sex, „totdeauna fac sex protejat”. Şi lăsând la vedere prezervative şi lubrefiante. Mai poţi încerca varianta în care, când ajungi la sex, te porţi ca şi când ai fi sigur că toată lumea face sex protejat. Pur şi simplu scoţi prezervativul şi întrebi: „ăsta e OK? Sau vrei să le încercăm pe ale tale?”.
Oricum, dacă tu preferi să faci sex protejat dar ajungi să faci neprotejat din cauză că ţi-e greu să vorbeşti despre asta cu partenerul, nu lăsa lucrurile aşa. Gândeşte-te cum ai putea schimba situaţia, vorbeşte cu prietenii, caută sprijin specializat (consilier şcolar, psiholog etc).
Nu-mi place să fac sex cu prezervativul.
Mai gândeşte-te; dacă te îmbolnăveşti, plăcerea pentru sex – cu sau fără prezervativ – nu va mai exista.
Pe piaţă sunt mai multe mărci de prezervative, ca şi de lubrefianţi pe bază de apă sau silicon. E posibil să ai probleme din cauză că n-ai descoperit încă marca potrivită. Încearcă mai multe tipuri. Joacă-te. N-ai nimic de pierdut. Încercând toate mărcile şi dimensiunile vei deveni un „cunoscător” în domeniu.
Prezervativul are o eficienţă de aproape 100% în prevenirea ITS şi a sarcinilor nedorite DACĂ e folosit constant şi corect.
Constant?
Adică de fiecare dată când faci sex. Foloseşte alt prezervativ pentru fiecare nou contact sexual. Prezervativul este de unică folosinţă.
Corect?
Adică:
- Înainte să foloseşti prezervativul, vezi să nu fie expirat (termenul de valabilitate nu e trecut întâmplător pe fiecare prezervativ) sau deteriorat. Chiar dacă ambalajul pare intact, prezervativele se pot deteriora dacă sunt depozitate necorespunzător (de exemplu la soare sau dacă le porţi 6 luni în buzunarul de la jeanşi).
- Nu folosi obiecte tăioase sau ascuţite când deschizi ambalajul (dinţi, forfecuţă etc).
- Strânge vârful prezervativului (rezervorul) pentru a elimina aerul.
- Pune prezervativul pe penisul în erecţie şi derulează-l, având grijă ca inelul de cauciuc să fie în afară (dacă nu se derulează, înseamnă că l-ai pus pe dos; foloseşte unul nou)
- Pune lubrifiant (pe bază de apă!) pe prezervativ şi în zona de contact sexual. Nu pune lubrifiant pe penis sau în prezervativ – cresc şansele ca prezervativul să alunece în timpul sexului
- În timp ce faci sex, verifică din când în când dacă prezervativul e OK (nu s-a spart, nu s-a răsucit). În cazul în care prezervativul se rupe, înlocuieşte-l imediat cu altul nou.
- După ejaculare, ţine prezervativul cu degetele de baza penisului (eviţi astfel „pierderea” prezervativului) şi scoate-l înainte ca penisul să iasă din erecţie. Ai grijă să eviţi scurgerea spermei din prezervativ.
- Înnoadă prezervativul şi aruncă-l la gunoi.
De ce se rupe prezervativul?
- este expirat sau a fost depozitat necorespunzător (la soare, în acelaşi sertar cu obiecte înţepătoare).
- ai desfăcut ambalajul cu dinţii / ai agăţat prezervativul cu unghiile în timpul derulării.
- ai derulat prezervativul şi abia apoi ai încercat să-l aplici pe penis, trăgând de el ca de şosete.
- ai folosit pentru lubrifiere salivă sau lubrifianţi pe bază de ulei. Grăsimile şi saliva cresc şansele ca prezervativul să se rupă. Foloseşte doar lubrifianţi special produşi pentru sex, pe bază de apă sau silicon.
- ai folosit două prezervative (unul peste altul); frecarea dintre ele duce la ruperea lor.
- nu ai scos aerul din rezervor (au rămas bule de aer între penis şi prezervativ), când ai derulat prezervativul.
- contactul sexual a durat peste jumătate de oră. Dacă eşti printre norocoşi, atunci trebuie să ai grijă să înlocuieşti prezervativul după 30 minute, chiar dacă acesta pare OK.
- nu ai folosit dimensiunea de prezervativ potrivită (variantă care, deşi puţin probabilă pentru că prezervativele sunt foarte elastice, poate fi totuşi luată în calcul).
De ce să foloseşti lubrifiant pe bază de apă şi nu altceva?
Pentru că lubrifierea cu salivă sau grăsimi (creme cosmetice, uleiuri, margarină etc) deteriorează prezervativul şi poate duce la ruperea acestuia.
Unde găseşti lubrifianţi pe bază de apă?
În majoritatea supermarket-urilor, în farmacii sau sex shop-uri. În supermarket, caută lubrifianţii fie la raionul de cosmetice, fie la casă, în zona cu prezervative.
Nu renunţa la sex! Renunţă la riscuri!
Rişti atunci când:
- faci sex (anal, oral, vaginal) fără prezervativ
- foloseşti prezervativul doar ocazional
- nu foloseşti corect prezervativul (detalii despre folosirea corectă – în acest articol)
- foloseşti obiecte sexuale în comun cu alte persoane
- consumi alcool sau droguri înainte de a face sex (ambele îţi pot influenţa decizia de a face sex protejat)
- ai un număr mare de parteneri (statistic, riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală creşte odată cu numărul partenerilor).
Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) pot afecta orice persoană, indiferent de sexul sau orientarea sa sexuală. Pentru persoanele active sexual, prezervativul este singurul mijloc eficient de prevenire a ITS.
Copyright Asociaţia ACCEPT Bucureşti