Testare gratuită
În urma unui protocol de colaborare încheiat cu Centrul de Consiliere şi Testare HIV din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Iaşi, Coordonatorul Local Iaşi (CLI) va organiza lunar (începând cu sfârşitul lunii aprilie) grupuri pentru teste gratuite (Hepatita B, Hepatita C, HIV şi Sifilis).
Cei care doresc să se alăture grupului sunt rugaţi să sune, pentru programare, pe Cezar la numărul de telefon 0735-700.085 sau să urmărească noutăţile pe site-ul comunităţii gay Iaşi (LGBT - Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transgenderi/Transexuali).
Cei care, din diferite motive, nu doresc să meargă în cadrul grupului organizat pentru teste, sunt rugaţi să o contacteze pe doamna dr. Elena Duca, persoana de legătură cu comunitatea noastră din partea Centrului de Consiliere şi Testare HIV din cadrul ASP Iaşi, str. Nicolae Bălcescu, nr. 21(telefon: 0232 210 900, interior 199 sau 399, zilnic între orele 9:00 – 15:00, sau telefon direct: 0232-210.904 / mobil: 0723-118.125).
Numai membrii comunităţii gay Iaşi (LGBT) vor beneficia de teste gratuite (Hepatita B, Hepatita C, HIV şi Sifilis + vaccinare împotriva Hepatitei B, deasemenea în mod gratuit) şi doar cei care se vor recomanda ca venind din partea Coordonatorului Local Iaşi Cezar.
PSI oferă gratuit prezervative şi lubrifianţi sexuali membrilor comunităţii gay (LGBT) Iaşi. Discută cu Cezar pe Yahoo! Messenger, pe e-mail sau la telefon 0735-700.085 pentru a intra în posesia lor.
Fii isteţ. Foloseşte prezervativul!
Ce este testul HIV?
Testul care se practică în mod obişnuit şi pe care mulţi oameni îl numesc, impropriu, „testul SIDA”, este un test indirect, care nu pune în evidenţă HIV, ci anticorpii specifici anti-HIV produşi de corpul persoanei infectate; ei apar în sânge ca urmare a infectării.
Procedeul de testare implică teste diferite. Testul de triaj (screening), efectuat primul, se numeşte ELISA (Enzime-Linked Immuno-Sorbent Assay) şi este testul pentru depistarea anticorpilor anti-HIV. Testul ELISA este destul de precis, el putând depista peste 98% din persoanele infectate.
Orice test ELISA pozitiv trebuie repetat pentru o primă confirmare.
Pentru toate aceste metode de laborator este necesară doar o probă mică de sânge.
Testul HIV
- nu este un vaccin anti-SIDA
- nu este o metodă de tratament
- nu se poate indica momentul infectării şi nici momentul în care se va instala SIDA
Motive pentru a face testul HIV
- Pentru a evalua riscul şi pentru a exclude posibilitatea de a vă fi infectat prin diferitele activităţi cu risc.
- Pentru că, în situaţia în care rezultatul este pozitiv, puteţi începe un tratament care ajută la încetinirea evoluţiei infecţiei cu HIV.
- Pentru că infecţia cu HIV nu vă afectează doar pe dumneavoastră. Dacă nu vă cunoaşteţi statusul HIV, puteţi transmite şi altor persoane virusul.
Pentru ca rezultatul testului să fie concludent, cel mai indicat este să vă testaţi după momentul presupusei infectări, iar în cazul în care rezultatul testului este negativ să vă retestaţi după încă 2-3 luni. Această perioadă, numită perioadă de fereastră imunologică, poate fi necesară organismului pentru a produce anticorpii anti-HIV. O altă condiţie esenţială este ca, în acest interval de timp, să nu vă fi expus nici unei alte situaţii cu risc de infectare (de exemplu parteneri sexuali multipli).
S-ar putea să doriţi să vă testaţi dacă...
- aţi avut un contact sexual neprotejat
- aţi avut sau aveţi parteneri sexuali multipli
- aţi suferit o intervenţie chirurgicală sau o transfuzie de sânge
- aţi primit tratamente injectabile şi aţi fost spitalizat înainte de 1990
- sunteţi însărcinată sau doriţi să aveţi un copil
- soţia/prietena dumneavoastră este însărcinată
- doriţi să vă căsătoriţi sau să începeţi o relaţie sexuală
- folosiţi droguri injectabile
- certitudinea rezultatului, pozitiv sau negativ, vă înlătură un sentiment de nesiguranţă.
Rezultatul negativ
Un rezultat negativ al testului indică absenţa anticorpilor anti-HIV în sânge, ceea ce înseamnă că: nu sunteţi infectat cu HIV (sunteţi HIV negativ) sau sunteţi recent infectat cu HIV (6 săptămâni – 3 luni), însă în sângele dumneavoastră nu au apărut încă anticorpii specifici anti-HIV.
Dacă primiţi un rezultat negativ şi consideraţi că aţi făcut testul prea curând după ce v-aţi aflat într-o situaţie cu risc de infectare (mai puţin de 3 luni), este bine să discutaţi cu medicul sau consilierul şi să repetaţi testul după un interval de timp indicat de acesta.
În orice caz, trebuie să reţineţi că rezultatul negativ nu înseamnă că sunteţi imun faţă de infecţia HIV; trebuie să adoptaţi un comportament care să vă protejeze de infecţie.
Rezultatul pozitiv
Un rezultat pozitiv al testului indică prezenţa anticorpilor anti-HIV în sânge. O persoană primeşte un rezultat pozitiv numai după efectuarea testelor de confirmare.
Dacă rezultatul testului ELISA este confirmat prin altă metodă (de exemplu prin testul Western-Blot), testul este pozitiv şi sunteţi HIV pozitiv. Aceasta nu înseamnă că aveţi SIDA sau că veţi dezvolta această boală în curând.
Descoperirile recente şi apariţia unor opţiuni noi în ceea ce priveşte autoîntreţinerea oferă noi speranţe persoanelor seropozitive.
Tratamentele moderne pot încetini progresia infecţiei şi pot ameliora sau amâna o serie de complicaţii.
Copyright Autoritatea de Sănătate Publică Iaşi