Partidele politice despre problemele comunităţii gay (LGBT) din România
Atitudinea parlamentarilor români faţă de problematica discriminării şi a egalităţii şanselor
Prezenta cercetare a fost iniţiată de Asociaţia ACCEPT în colaborare cu Institutul pentru Politici Publice (IPP) din Bucureşti şi este o componentă a proiectului „Coaliţia pentru un Parlament Educat” (Octombrie 2006 – Septembrie 2007), finanţat de „The Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe”. Culegerea datelor pentru studiul cantitativ care stă la baza acestui raport de cercetare s-a desfăşurat în perioada martie-aprilie 2007:
„Marea majoritate (93%) a parlamentarilor consideră că drepturile diverselor minorităţi sociale trebuie apărate, indiferent de opinia generală a populaţiei.”
„Chiar dacă majoritatea parlamentarilor (58%) în total eşantion şi 88% dintre reprezentanţii PRM declară că nu există discriminare în România de astazi, analize comparative pe sub-grupuri diferenţiate prin vârstă, gen şi apartenenţă politică au arătat că femeile, parlamentarii mai tineri (sub 45 de ani) şi reprezentanţii unor grupări parlamentare (UDMR, PD şi Independenţi) percep, în majoritatea cazurilor, existenţa discriminării în societatea românească.”
„În general, se poate spune că parlamentarii români susţin ideea egalităţii şanselor între bărbaţi şi femei, în special în ceea ce priveşte cariera profesională şi cea politică. Comparativ cu alte formaţiuni politice din Parlament, reprezentanţii Partidului România Mare manifestă cel mai scăzut suport pentru egalitatea şanselor şi promovarea femeii în societatea românească. Reprezentanţii Grupului Minorităţi şi ai PNL-ului manifestă cel mai intens suport.”
„Aproximativ două treimi dintre parlamentari cred că un stil de viaţă iresponsabil este, în general, cauza infectării unei persoane cu HIV. Parlamentarii Independenţi, în majoritate, nu cred că persoanele seropozitive poartă exclusiv răspunderea pentru îmbolnăvirea lor.”
„Majoritatea parlamentarilor nu consideră că persoanele seropozitive ar trebui să fie excluse de la anumite activităţi de grup. Tendinţa generală manifestată de parlamentari este de a sprijini finanţarea integrală de către stat a tratamentului antiretroviral pentru copiii infectaţi cu HIV.”
„Indirect, aproape trei sferturi dintre parlamentari nu cred că o persoană ar trebui să fie discriminată la locul de muncă datorită orientării sale sexuale. Tendinţe nediscriminatorii faţă de persoane cu o orientare sexuală diferită de a majorităţii sunt în mai mare masură exprimate de parlamentarii de gen feminin şi de parlamentarii mai tineri. Reprezentanţii Partidului România Mare sunt singurii în rândul cărora domină o idee discriminatorie faţă de minorităţile sexuale. În proporţie de 75%, aceştia nu ar accepta ideea unui Ministru al Educaţiei homosexual.”
„Majoritatea parlamentarilor declară că au contacte sociale cu persoane de altă religie, de altă etnie sau care au un handicap. Parlamentarii au, în general, contacte sociale reduse cu persoane seropozitive sau homosexuale.”
„În funcţie de distanţa socială percepută de parlamentari faţă de minorităţile sociale incluse în acest studiu, se poate spune că minorităţile religioase se bucură de cel mai ridicat grad de acceptare. Urmează persoanele cu handicap fizic, romii, persoanele seropozitive, persoanele cu handicap psihic şi homosexualii, care înregistrează gradul de acceptare cel mai scăzut.”
„În medie, parlamentarii exprimă în majoritatea cazurilor o dorinţă de incluziune relativ crescută faţă de toate categoriile sociale minoritare analizate.” (Bucureşti, mai 2007)
Păreri politice
Diferiţi reprezentanţi ai partidelor politice din România au exprimat de-a lungul timpului mai multe opinii cu privire la problemele delicate ale comunităţii gay (LGBT - Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transgenderi/Transexuali); iată câteva dintre aceste opinii (selectiv şi cronologic):
Partidul Naţional Liberal / PNL
Camelia GAVRILĂ, inspector general al IŞJ IAŞI
„Ţinând cont de deschiderea către valorile democratice şi europene noi suntem dispuşi să acceptăm şi să fim toleranţi faţă de minorităţile sexuale. Dar de la această atitudine şi până la a accepta să se predea sau să se comenteze în şcoli astfel de pledoarii pentru homosexualitate pasul este foarte mare. [...] Însă noi pledăm ca elevii să ia cunoştinţă de elemente de dragoste normală şi sănătoasă.”
(Ieşeanul, 12 iulie 2005)
Cristian POTERAŞ, primarul sectorului 6
„Nici în ruptul capului nu îi voi căsători. Nici măcar dacă va exista o lege în acest sens. Mie îmi plac fetele! În cazul în care nu va fi altă soluţie, să-i căsătorească ofiţerul de stare civilă.”
(Libertatea, 1 iunie 2006)
Adrian INIMĂROIU, primarul sectorului 4
„Există ofiţeri de stare civilă care pot face asta. Eu, personal, nu aş face aşa ceva.”
(Libertatea, 1 iunie 2006)
Andrei CHILIMAN, primarul sectorului 1
„Sunt obligat să respect legea. Atunci când va fi nevoie voi oficia orice fel de căsătorii chiar şi între persoane de acelaşi sex. Cu toate astea nu sunt de acord cu astfel de căsătorii.”
(Libertatea, 1 iunie 2006)
Liviu NEGOIŢĂ, primarul sectorului 3
„Dacă va exista o lege în acest sens, o voi respecta. Ca primar, nu am încotro. Personal, respect opţiunea sexuală a fiecărei persoane. A forţa însă nota în a oficializa o relaţie prin actul căsătoriei între doi homosexuali mi se pare mult prea mult. La fel mi se pare şi ideea adopţiei unui copil de un cuplu de homosexuali.”
(Libertatea, 1 iunie 2006)
Crin ANTONESCU, vicepreşedinte PNL
„Am dat dovadă atât eu personal, cât şi PNL că ne pronunţăm pentru recunoaşterea minorităţilor sexuale. Personal sunt însă împotriva căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Drepturile juridice nu trebuie confundate cu preceptele religioase, care au stabilit dintotdeauna că în ceea ce priveşte căsătoria ea poate avea loc între sexe diferite.”
(Cotidianul, 6 iunie 2006)
Ludovic ORBAN, ministrul transporturilor și candidat la Primăria Capitalei
„Eu sunt tolerant, dar aș prefera ca să nu-și exhibe anormalitatea prin aceste parade. Cred că familia clasică este locul cel mai potrivit unde să crească un copil”. La întrebarea dacă ar cununa civil gay, în calitate de primar general, Ludovic Orban a răspuns: „Ar trebui ca primarul de sector să facă lucrul acesta.”
(Notoriu.ro, 21 mai 2008)
Dan MOTREANU, deputat şi secretar general al PNL
„Nu am nimic împotriva homosexualilor. Chiar nu mă deranjează. Ceea ce mă deranjează este exhibiţionismul unora dintre ei. Ca liberal, consider că este vorba despre viaţa lor privată şi aş vota în Parlament pentru căsătoria între homosexuali, dar nu şi pentru dreptul de a adopta copii.”
(Gardianul, 25 mai 2008)
Partidul Democrat-Liberal / PD-L
Adriean VIDEANU, primarul general al Capitalei
„Eu am scăpat. Primăria Capitalei nu face căsătorii. Atât!”
(Libertatea, 1 iunie 2006)
Emil BOC, preşedinte PD:
„În mod evident, acum nu este oportun nici măcar să discutăm despre aşa ceva. Acum avem treburi mult mai importante de făcut pe linie de integrare europeană. Să ne integrăm noi, mai întâi, şi vedem pe urmă modul în care se schimbă mentalităţile. Eventual, vom discuta atunci.”
(Cotidianul, 6 iunie 2006)
Radu TÂRLE, europarlamentar
„Este regretabil că în spatele aşa-numitei libertăţi de orientare sexuală şi a libertăţii de opinie este lăsat să prolifereze prozelitismul unor astfel de comportamente deviante şi imorale. Orientarea sexuală a fiecăruia este o problemă pur personală şi libertatea ei este garantată de lege, dar ea nu trebuie să degenereze în manifestări care vizează prozelitismul.”
(Gardianul, 11 iunie 2007)
Gheorghe DAVID, senator
„Vineri, aflându-mă în Congresul SUA, în Biroul congresmanului Cristopher Smith, mi s-a dat un listing cu ceea ce s-a discutat în Comisia Juridică în Senatul României cu privire la această propunere legislativă (modificarea Codului Familie, n. n.), şi erau încântaţi de faptul că există această prevedere expresă în noua formă care s-a propus.”
(Blogul lui Victor Roncea, 14 februarie 2008)
Vasile BLAGA, secretar general PD-L și candidat la Primăria Capitalei
„Sunt absolut tolerant față de orice manifestare care acceptă legea, inclusiv cu GayFest. Dacă legea va permite aceste relații și voi ajunge primar nu văd o problemă să le oficializez. Dar, sincer, eu cred că acest moment va fi destul de îndepărtat în România.”
(Notoriu.ro, 21 mai 2008)
Raluca TURCAN, deputat
„Eu când am auzit că sunteţi homosexuali, mi s-a făcut rău.”
(Cancan, 22 noiembrie 2008)
Partidul Social Democrat / PSD
Ion ROTARU, primarul municipiului Piatra Neamţ
„O să fiu martor, ofiţer al stării civile şi naş. (...) Acest lucru este normal în ţările civilizate, de ce să nu fiu de acord? (...) Eu nu fac declaraţii deşănţate, neacoperite. (...) Pot cununa şi homosexuali din alte judeţe, dacă doresc.”
(Adevărul, 9 ianuarie 2002)
Marian VANGHELIE, primarul sectorului 5
„Eu? Să-i căsătoresc? Niciodată! Sunt homosexuali chiar şi în politică şi poate vor propune un asemenea proiect de lege, dar nu va fi aprobat. Cei care doresc se pot duce liniştiţi în Congo, să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi. Nu mă interesează ce fac homosexualii când îşi pun cearceaful în cap... Dar să-i căsătoresc mi se pare mult prea mult.”
(Libertatea, 1 iunie 2006)
Cristian DIACONESCU, purtător de cuvânt al PSD
„PSD nu ar iniţia şi nu ar susţine un astfel de proiect de lege (proiect de lege privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex, n. n.). Este, totuşi, necesară o dezbatere publică, pentru a vedea în ce măsură standardele privind libertăţile fundamentale pot fi îmbunătăţite în ceea ce priveşte persoanele cu o altă orientare sexuală.”
(Cotidianul, 6 iunie 2006)
Ioan CHELARU, senator
„Acceptând fără discernământ relaţiile sexuale între persoanele de acelaşi sex şi recunoscând ca legitime legături intime între aceste persoane, înseamnă practic să recunoaştem patima de necinste, aşa cum o numea Sfântul Apostol Pavel (...) „semnele pieirii” unei persoane homosexuale se întâlnesc „chiar în trupurile acestora, pentru că ele nu pot deveni niciodată fecunde prin genul de relaţii practicate împotriva firii.”
(Adevărul, 6 iunie 2006)
Victor PONTA, vicepreşedinte PSD
„Am fost absolut împotriva incriminării homosexualităţii, sunt împotriva discriminării, fiecare poate face ce vrea, nu am nicio problemă. Dar sunt contra căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi nu mă bazez pe argumentul tradiţional, administrarea unei comunităţi de bunuri, acum nu mai e aşa, fiecare poate să-şi împartă bunurile cu cine vrea şi să i le lase cui vrea. Rămâne chestiunea copiilor, care sunt scopul căsătoriei, şi, biologic, două persoane de acelaşi sex nu pot avea copii. Sunt total împotriva ideii de căsătorie între homosexuali şi împotriva ideii ca aceştia să adopte copii. Cât priveşte celelalte drepturi, să locuiască împreună, să-şi lase bunurile moştenire, să şi le împartă, le au deja. Nu îi împiedică nimeni să facă lucrurile astea, iar într-un sistem juridic democratic tot ceea ce nu este interzis este permis. Nu poţi să faci legi care să spună că homosexualii pot să locuiască împreună, aşa cum nu se fac legi care spun că homosexualii pot să respire. Este evident că pot. Am făcut parte din guvernul care prin ordonanţa de urgenţă a scos homosexualitatea din Codul Penal, este normal să lupţi împotrivă discriminarilor, dar trebuie să existe o linie de echilibru. Nu sunt de acord cu discriminarea, dar nu mi se pare că o minoritate ar trebui discriminată pozitiv.”
(Cotidianul, 9 februarie 2008)
Şerban NICOLAE, senator
„Chestiunile legate de uniunile de natură juridică, indiferent de denumirea pe care o vor avea, între persoanele de acelaşi sex urmează a fi reglementate, probabil, în proiectele pe care guvernul le are în vedere, dar în ceea ce priveşte acest proiect nu contravine nici unei norme europene şi nu e vorba de vreun conflict cu reglementări sau cutume europene.”
(Blogul lui Victor Roncea, 14 februarie 2008)
Cristian DIACONESCU, vicepreședinte PSD și candidat la Primăria Capitalei
„Nu se poate pune problema intoleranţei față de gay de vreme ce valorile pe care le promovează sunt acceptate de tot mai multă lume. Pe de altă parte, sunt unele lucruri a căror exprimare trebuie limitate de percepția publică. Am convingerea că orice formulă radicală este neavenită. Cred că legalizarea căsatoriilor gay nu va avea loc în timpul următorului mandat de primar, iar dacă eu voi fi în situația să oficializez o astfel de relație este o chestiune de evaluare personală.”
(Notoriu.ro, 21 mai 2008)
Partidul România Mare / PRM
Lucian BOLCAŞ, vicepreşedinte PRM
„Categoric, nu am iniţia un astfel de proiect de lege (proiect de lege privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex, n. n.), întrucât noi suntem un partid creştin. Păcatul sodomiei este unul dintre cele mai mari. Noi n-avem dreptul să dispreţuim oamenii, dar putem să dispreţuim faptele lor. Iar păcatul homosexualităţii trebuie dispreţuit.”
(Cotidianul, 6 iunie 2006)
Marius IRIZA, deputat
„După ce «Săptămâna Homosexualilor» a stârnit un val de proteste în toată Europa civilizată, a ajuns vremea ca aceşti nebuni să iasă şi pe străzile din România.
Un studiu al doctorului Le Vay, neurochirurg la Institutului Salk din S.U.A, publicat în 1991, demonstra că homosexualitatea este o boală. În urma unei analize anatomice efectuate pe creierul a 41 de persoane, dintre care 16 homosexuali, s-a descoperit că în cazul persoanelor homosexuale, o structură minusculă a creierului, botezată INH3, cunoscută ca fiind activă în comportamentul sexual al mamiferelor, este de două ori mai mică. După aceste constatări, în mod firesc, homosexualii ar trebui trataţi ca nişte persoane bolnave, nu sprijiniţi pentru a mărşălui pe străzile din Bucureşti.
Este evident că în acest moment nu se mai poate vorbi de o discriminare a persoanelor cu tendinţe homosexuale. Nu trebuie uitat însă că poporul român este totuşi un popor creştin, cu principii sănătoase, şi în acest moment nu este pregătit pentru asemenea manifestări. Totuşi, în momentul în care se vrea o legalizare a «căsătoriilor» între homosexuali, dreptul acestora de a adopta copii, precum şi de a face propagandă perversiunilor în şcoli şi în locurile publice, pe motiv că au «drepturi», este totuşi prea mult! De altfel efectul este contrar dorinţei lor.
În aceste condiţii, şi Patriarhia Română a dezaprobat total marşul homosexualilor, considerând că acesta este „un atentat la moralitatea vieţii publice, la instituţia sacră a familiei şi un pericol pentru formarea generaţiilor tinere, prin expunerea lor la corupere morală”.
Nu punem acum în discuţie implicaţiile pe termen lung ale unei asemenea aberaţii, însă, culmea ironiei, Ministerul Sănătăţii, acest „copil handicapat” al Guvernului României, în loc să găsească o modalitate de a trata persoanele afectate de această boală, găseşte de cuviinţă să finanţeze un marş prin care homosexualii români, beneficiind de o promovare comică în mass-media, găsesc de cuviinţă să împânzească străzile din România, cerându-şi «drepturile».”
(Dezbateri parlamentare, 6 iunie 2006)
Virginia VEDINAŞ, senator
„Am vrut să specificăm din primul articol că o căsătorie poate avea loc doar între un bărbat şi o femeie, mai ales că în ultima vreme au fost mai multe asociaţii care au vorbit despre posibilitatea căsătoriei între homosexuali. În acest demers am ţinut cont de valorile societăţii şi de dimensiunea creştină a poporului român.”
(Cotidianul, 6 februarie 2008)
Gheorghe FUNAR, senator
„Peste 90% din cetăţenii României s-au pronunţat împotriva unor asemenea manifestări în public ale homosexualilor şi lesbienelor pe teritoriul României. Noi, reprezentanţii lor în Parlament, considerăm că avem datoria să intervenim, să propunem o modificare a textului şi să interzicem manifestările publice ale acestora. Private – este păcatul lor.”
(Adevărul, 11 februarie 2008)
Verginia VEDINAȘ, senator și candidat la Primăria Capitalei
„Ce eveniment este acest GayFest? [...] Da, m-am lamurit... În general sunt un promotor al libertăților, dar Constițutia noastră și morala publică a poporului român arată că nu-și au loc asemenea manifestări. Nimeni nu poate să-l oprească pe un om ca să-și folosească propriul corp așa cum crede, dar fiecare trebuie să se conformeze unei morale publice. Eu am votat ca în Codul familiei să se spună clar că o căsătorie poate avea loc doar între un bărbat și o femeie pentru că doar această împreunare duce la perpetuarea speciei umane.”
(Notoriu.ro, 21 mai 2008)
Partidul Conservator / PC
Octavian PETROVICI, consilier municipal Bucureşti
„Este alegerea lor, şi aşa cum respectăm opţiunea oricărui cetăţean, o respectăm şi pe a acestor persoane. Dar de la respectarea unei opţiuni şi până la a da legi speciale este o cale mult prea lungă, care nu se intersectează însă cu valorile şi principiile pe care partidul nostru le afirmă.”
(Cotidianul, 6 iunie 2006)
Lia ARDELEAN, deputat
„Opţiunea sexuală a oricărui cetăţean este acceptată şi respectată în România, dar de aici şi până la a adopta legi speciale pentru aceste categorii minoritare este o cale mult prea lungă. Susţinem definirea căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie (...), în sprijinul creşterii natalităţii.”
(Gardianul, 11 iunie 2007)
Codrin ȘTEFĂNESCU, vicepreședinte și candidat la Primăria Capitalei
„Am reacții amestecate față de gay. Ca om politic și ca revoluționar trebuie să fiu tolerant. Ca oameni, îmi sunt indiferenți, dar ca părinte mă gândesc că îmi pot afecta și corupe copiii. Eu le spun acestor gay să-și vadă de viața lor și să mai lase dracului manifestațiile publice pentru că femeia și barbatul au fost dați de la Dumnezeu ca să formeze un cuplu. Acești oameni au niște deviații comportamentale, sunt bolnavi și ar face bine să nu se mai exprime în public. Nu știu ce aș face dacă aș fi primar și s-ar legaliza relațiile lor. Cred că aș chema un preot care să vină să sfințească sala de ceremonii, poate le vine mintea la cap. Îi accept pentru că așa este trendul, dar nu i-aș căsători în veacul vecilor.”
(Notoriu.ro, 21 mai 2008)
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România / UDMR
György FRUNDA, senator
„Căsătoriei între persoane de acelaşi sex eu personal mă opun. Cred totuşi că ar fi o decizie mult prea rapidă, cu repercusiuni mult mai mari. În mod cert ne vom trezi cu procese mai multe la Curtea Europeană introduse de homosexuali sau de lesbiene, de aceea eu cred că această problemă trebuie discutată mult mai profund.”
(Blogul lui Victor Roncea, 14 februarie 2008)
Peter ECKSTEIN KOVACS, senator
„Eu cred că putem să peticim Codul familiei, dar trebuie să îl şi regândim din nou. Este un Cod Civil adoptat în urmă cu peste 50 de ani şi nu mai reflectă realităţile sociale atât în cazul homosexualilor, dar nici în cazul heterosexualilor. Aici trebuie să avem în vedere ce se cuprinde în relaţia ţărilor dezvoltate, unde se recunosc, şi homosexualilor şi heterosexualilor, dacă trăiesc împreună în mod durabil, anumite drepturi. În unele ţări aceste drepturi merg până la căsătorie, cum este în Spania, Olanda, Belgia, Canada. În alte ţări se recunosc drepturi civile cuplurilor formate din oameni de acelaşi sex. Cred că acesta este drumul pe care trebuie să mergem şi noi.”
(Cotidianul, 23 februarie 2008)
Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat / PNȚCD
Aurelian PAVELESCU, prim-vicepreședinte și candidat la Primăria Capitalei
„Drepturile și libertățile persoanelor sunt consacrate de Constituție. Prin urmare, dacă aceste acțiuni se desfășoară într-un cadru legal, nu pot fi interzise și nici boicotate. Pe de altă parte, este necesară o armonie în sânul societății, motiv pentru care participanții la acest eveniment trebuie să nu provoace cea mai mare parte a populației, care dezaprobă asemenea manifestări. Mai cred că orice replici la adresa evenimentului nu sunt de bun augur pentru că ajung să provoace tensiuni în sânul societății. Ar fi necesare dezbateri pe aceste teme deoarece dialogul și transparența sunt singurele care generează echilibru.”
(Notoriu.ro, 21 mai 2008)
Partidul Noua Generaţie-Creştin Democrat / PNG-CD
Gigi BECALI, preşedinte
„N-am nimic cu ei, dar pentru ce fac paradă, nu înţeleg. Să se întâlnească în parc, 300, 500, să facă un spectacol, n-am nimic, dar paradă, propagandă? Nu e normal. Faceţi, închiriaţi sală, întâlniţi-vă între voi, pupaţi-vă, faceţi ce vreţi. Dacă faceţi propagandă, văd copii, şi o să spună că e bine aşa. Dacă e bine aşa, fac şi ei la fel, nu? (...) O să vedeţi cum o să fac şi cu galeria. Pac, muzică religioasă înainte de meci. Mie aşa-mi place, eu plătesc... Nu mai e aia cu distrug, fac, dreg, a lui Mercury, sau cum îl cheamă, pe nebunul de Mercury, ăla, homosexualul (Freddie Mercury, solistul Queen, n. n.). Nu e melodia lui: vă voi distruge sau cum (We Will Rock You, n. n.) (...) De ce să pun aşa ceva, să se distrugă între ei jucătorii, să se omoare? Pun muzică de pace, de prietenie, de joc, de omenie. (…) Cine vrea muzica lui dracu’ n-are ce căuta în Ghencea. Muzica lu’ satanistu’ ăla, cine vrea, să se ducă la dracu’. Cine vrea muzica lui Hristos, să vină la Ghencea. Muzica lui dracu’, la homosexuali, nu-mi trebuie. Şi homosexualii, niciunul să nu mai vină în Ghencea. Discriminare? Discriminare e dacă nu-i las să vină. Care e discriminarea? Pot să vină, să se babardească şi prin tufişuri pe acolo, am vreo problemă eu? Muzica de-aia nu mai vreau, deşi melodia aia îmi plăcea, era melodie mişto a lu’ homosexualu’ ăla.”
(Gardianul, 6 iunie 2007)
Gigi BECALI, preşedinte
„Sex-shop-urile nu au ce căuta în centrul oraşului, să le vadă toată lumea, copiii şi cei care nu vor să le vadă. Cluburile pentru gay le voi desfiinţa. Dacă aceşti oameni păcătuiesc, nu au decât să o facă la ei acasă. Îi sfătuiesc să meargă la preot dacă au probleme cu capul, pentru că eu voi desfiinţa cluburile de homosexuali şi lesbiene (...) O să le fac cartiere speciale, să stea acolo şi să ne lase pe noi în pace.”
(Adevărul, 22 septembrie 2007)
Altele
Adrian VILĂU (Secretar general al Uniunii Populare Social Creștine), candidat la Primăria Capitalei
„Eu am aceeași poziție pe care am avut-o întotdeauna: fiecare om are dreptul la propria viață și orice formă de discriminare este ilegală. Sunt mai multe forme de conviețuire, iar dacă se va instituționaliza și la noi căsătoria dintre persoane de același sex și voi fi primar, mă voi supune legii fără discuție.”
(Notoriu.ro, 21 mai 2008)
Cozmin GUȘĂ (Președinte al Partidului Inițiativa Națională), candidat la Primăria Capitalei
„Îi privesc cu destul de puțină toleranță. Ba chiar mă enervează. Dacă legea le-ar permite să se căsătorească, eu aș contesta legea.”
(Notoriu.ro, 21 mai 2008)